dissabte, 11 de febrer del 2017

TEXTOS EXAMEN DESCARTES

TEXTOS EXAMEN DESCARTES
Passem doncs als atributs de l’ànima, i vegem si n’hi ha alguns que siguin en mi. Els primers són alimentar-me i caminar ; però, si és veritat que no tinc  cos, també és veritat que no puc caminar ni alimentar-me. Un altre és sentir, però hom no pot sentir sense el cos ; tota una altra cosa és que he pensat que sentia, antigament, durant el somni,  moltes coses que he reconegut no  haver sentit en despertar. Un altre és pensar i trobo que el pensament és un atribut que em pertany. Només ell no pot ésser separat de mi. <<jo soc, jo existeixo>> : això és cert ; però quant de temps ?. A saber tant de temps com jo penso. Car podria ser que, si deixés de pensar, deixés al mateix temps d’ésser o existir. No admeto res que no sigui necessàriament veritable : no sóc, doncs, parlant amb precisió, res més que una cosa que pensa, és a dir un esperit, un enteniment o una raó, que són termes la significació dels quals m’era abans desconeguda.
                                                   MEDITACIONS METAFÍSIQUES (A.T., IX, 21)

          
No m’hauria de sorprendre gaire quan penso en la feblesa que hi ha en el meu esperit i la inclinació que té a caure sense adonar-se’n en l’error. Perquè per més que, sense parlar, penso en tot això dintre meu, ensopego sempre amb les paraules del llenguatge ordinari i els termes gairebé ens confonen. Perquè nosaltres diem que veiem la mateixa cera, quan algú ens la presenta i no que jutgem que és la mateixa pel fet que té el mateix color i la mateixa figura. Per la qual cosa voldria gairebé concloure que coneixem la cera per la visió dels ulls i no per la sola inspecció de la ment si no fos que de vegades veig des de la finestra homes que passen pel carrer i, en veure’ls, no puc evitar dir que veig homes –igual com dic que veig la cera- quan de fet el que veig des de la finestra només són barrets i capes, que podrien cobrir espectres o bé homes fingits que es mourien mitjançant mecanismes... En canvi jo jutjo que són autèntics homes i d’aquesta manera comprenc, solament per la facultat de jutjar que posseeix el meu esperit, allò que creia veure amb el els ulls
Rene Descartes. Segona Meditació   

Tanmateix em cal considerar que sóc home i per tant que tinc costum  de dormir i representar-me en somnis les mateixes coses i de vegades altres menys versemblants  que les que aquests insensats imaginen estan desperts. Quants cops m’ha passat que somiava, al vespre, que era aquí, vestit com ara  i que em trobava a prop del foc, quan de fet era dintre del llit tot nu? Tinc molt clar ara que no miro aquest paper amb ulls de son, que aquest cap que bellugo no està gens endormiscat, que intencionadament i deliberadament estenc la mà i la sento; allò que s’esdevé en el somni no sembla tan clar i tan distint com tot això. Però, Si ho penso bé, recordo haver estat sovint enganyat, mentre dormia, per il·lusions semblants. I mentre em deturo pensant això, veig amb tanta claredat que no hi ha indicis concloents ni senyals tan certs  que em facin distingir entre vetlla i somni que resto estupefacte; l’esbalaïment és tal que gairebé és capaç de persuadir-me que estic dormit.
RENE DESCARTES. Primera Meditació


Una possible resposta es troba al Moddle de la matèria Història de la Filosofia                                              

divendres, 27 de gener del 2017

RESPOSTA ct2

1.      Exponga el problema que se plantea en el texto, indique las ideas principales y señale la consistencia de sus argumentos y conclusiones (Valoración de 0 a 2,5 puntos)
El texto pertenece a la cuarta parte del discurso, correspondiente a la metafísica, el problema planteado en el inicio de la parte es el de determinar qué es lo que puede saberse con certeza, un problema que lleva a la afirmación del principio cogito ergo sum. El problema una vez enunciado es deducir que se sigue de esta afirmación y la primera consecuencia es lo que podríamos enunciar como tesis del texto: la identidad humana radica principal y primeramente en su capacidad de pensar. Yo soy mi mente.
            La caracterización de la identidad se hace a partir de la noción de substancia, la justificación de esta tesis en enunciada en las líneas precedentes. El proceso de duda afecta la certeza con la que creía conocer a todos los datos de mi situación y a mi propio cuerpo. Todo ello es dudable. Pero no es dudable la presencia de mi pensamiento (mientras estoy pensando).
La última parte aclara la tesis para mencionar lo que en este momento puedo afirmar sobre el cuerpo. Descartes no sabe si tiene un cuerpo, (luego recuperará esta certeza) Pero puede afirmar ya plenamente dos tesis subsidiarias:
                        1/ La diferencia entre alma y cuerpo que implica la independencia ontológica de uno respecto a otro.
                        2/ La prioridad del conocimiento del alma respecto al del cuerpo. Nuestro saber del alma, de la mente para ser exactos, es previo al del cuerpo

2.      Analice y explique el significado de los término o expresiones subrayadas mostrando su sentido  (Valoración de 0 a 2,5 puntos)
Yo sujeto del enunciado que constituye el modelo de verdad, su existencia constituye el principio de la filosofía. Se define como sustancia espiritual.
Dudar operación intelectual consistente en examinar el valor de certeza de todas mis afirmaciones, con el objetivo de establecer fundamentos firmes para la ciencia.
Substancia una cosa que existe de tal modo que no necesita de ninguna otra para existir.
Cuerpo fragmento de la res extensa (materia) objeto de unión sustancial con la sustancia espiritual que identifico como yo.

fácil de conocer En este texto funciona como sínonimo de evidente es decir claro, distinto e inbdudable.

divendres, 20 de gener del 2017

Resposta comentari 9 de gener

El text efectua una comparació entre la lògica aristotèlica, referida aquí com dialèctica, i el nou mètode preconitzat per Descartes. El propòsit és mostrar la superioritat d’aquest últim. Hi ha un únic argument derivat de l’estructura del sil·logisme: el contingut de la conclusió està sempre contingut en el de la premissa i per això no poden suposar un augment del coneixement, que és la finalitat cercada pel mètode cartesià. D’aquest fet s’extreuen dues conseqüències: la manca de validesa cognitiva d’aquesta lògica ensenyada a les escoles i la necessitat de considerar-la no com una eina filosòfica sinó com mostra d’una actitud aliena i oposada a la filosofia
Sil·logisme Estructura de raonament lògic en el què dos premisses es vinculen entre si mitjançant un terme mig per produir una conclusió
Retòrica Saber propi de la sofistica, identificat des de llavors amb l’aparença de coneixement

La pregunta de comparació apunta a Plató i a buscar equivalències entre la relació d’aquest autor amb la de la sofística i la de Descartes amb la tradició escolàstica

CT2 DESCARTES

Al examinar después atentamente lo que yo era y ver que podía fingir que no tenía cuerpo alguno y que no había mundo ni lugar alguno en el que yo me encontrase, pero no podía fingir por ello que yo no fuese, sino al contrario, por lo mismo que pensaba en dudar de las otras cosas se seguía muy cierta y evidentemente que yo era, mientras que con solo dejar de pensar, aunque todo lo demás que hubiera imaginado hubiese sido verdad, no tenía razón alguna para creer que yo fuese, conocí por ello que era una substancia  cuya total esencia o naturaleza es pensar, y que no necesita para ser, de lugar alguno, ni depende de ninguna cosa material. De manera que este yo, es decir, el alma por la cual soy lo que soy, es enteramente distinta del cuerpo y hasta es más fácil de conocer que él, y aunque el cuerpo no fuese, el alma no dejaría de ser cuanto es.

             R. Descartes Discurso del Método

  1. Explique breument les idees principals del text i com hi apareixen relacionades
  2. Expliqeu breument el significat que tenen en el text les expressions en negreta,

dilluns, 9 de gener del 2017

Mètode cartesià

Pero para que aparezca todavía con más evidencia que aquel arte de razonar en nada contribuye al conocimiento de la verdad, es preciso señalar que los dialécticos no pueden formar con su arte ningún silogismo  que concluya en la verdad, a no ser que posean antes la materia del mismo, esto es, si no conocieran ya antes la misma verdad que deducen en el silogismo. De donde resulta evidente que ellos mismos no aprenden nada nuevo  a partir de tal forma y que por ello la Dialéctica vulgar es totalmente inútil para los que se desean investigar la verdad de las cosas y que tan sólo puede servir a veces para exponer a otros más fácilmente las razones ya conocidas, por lo que es preciso hacerla pasar de la Filosofía a la Retórica.

                        R. Descartes. Reglas para la dirección del Espiritu. P. 406
1.      Expliqueu breument (entre seixanta i cent paraules) les idees principals del text i com hi apareixen relacionades


2.      Expliqueu breument – entre cinc i quinze paraules- el significat que tenen en el text les expressions en negreta i cursiva
    Compara la relació entre filosofia i retòrica plantejada en el text amb la d'algun altre autor de la història de la filosofia



galileu , possibles respostes

El  tema d’aquest text és la definició de la noció de matèria, cosa  que fa establint una distinció entre qualitats primàries i qualitats secundàries. El text té una estructura deductiva partint del fet que no podem representant-ne (imaginar) un cos sense les primeres, però perfectament podem fer-ho sense les segones. S’afegeix que mentre les segones estan vinculades als sentits les primeres ho  estan a la raó. La conclusió final és que les qualitat dels segon tipus, com ara el colo, olor o sabor, són subjectives i no són plenament reals com ho són les primeres.
Matèria l’entitat que suporta determinacions qualitatives
Mers noms Termes que no tenen una correspondència estricta amb la realitat material

3/ òbviament es tractaria de comparar les diferents nocions que cadascun dels dos autors té de forma i matèria i, treure com a conseqüència el diferent paper que les matemàtiques tenen a les respectives filosofies